Petitra Oy

Ympyrä sulkeutuu.
Perustin ensimmäisen 100% oman osakeyhtiöni vuonna 2000 nimellä Oy Petitra Ltd. Nimi oli lyhennys aiemmin perustamani toiminimestä Petit-Travail. Monien vaiheiden jälkeen tästä yrityksestä tuli Atimaa-tuotanto Oy:n tytäryritys ja se sai myöhemmin uuden nimen Oy Jelou Ltd. Päätin palauttaa nimen Petitra uudessa ulkoasussaan Atimaa-tuotanto Oy:n toiminimeksi. Nimi rekisteröitiin virallisesti PRH:ssa 18.7.2023.

Päivämäärä 18.10.1995 oli elämässäni historiallinen. Vaihdoin tuona päivänä statukseni työelämässä pysyvästi työntekijästä yrittäjäksi. Melko vaatimattomalla toiminimen rekisteröinnillä minusta tuli yrittäjä. Niin helppoa se oli. Teko oli pieni, mutta vaikutus yhden ihmisen elämän kannalta merkityksellinen.

Ensimmäinen yhtiömuotoni oli toiminimi: Petit-Travail. Nimen alkulähde tulee ranskan kielestä: petit (pikemminin muodossa petite) merkitsee pientä ja travail puoletaan on verbi ”tehdä työtä”, työskennellä. Vapaasti yhdisteltynä antaisin nimelle Petit-Travail merkitykseksi tehdä pientä työtä. Sellaiseltahan toiminiyrittäjästä usein aloittaessa tuntuukin: tässä tehdään vain jotain pientä työtä. Nimen valinta juontaa Belgiaan, missä toinen pääkielistä on ranska (toinen on flaami). Opiskelin ranskankielisellä alueella Euroneuvojaksi juuri ennen Suomen vuoden 1994 kansanäänestystä liittyä Euroopan unioniin. Lisäksi vietin useita kesälomia Belgiassa tutustuen erityisesti maan ruokakulttuuriin. Moules Frites on edelleenkin must jokaisella Belgian vierailulla. Toisin kuin ehkä yrityksen nimi antaa ymmärtää – en hallitse ranskan kieltä. Olin vaihto-oppilaan Belgiassa Tradedomi-opintojeni tiimoilta 2010 Belgian flaaminkielisellä alueella. Tuolloin yksi pakollisista opinnoista oli flaamin kieli.

Pienet työt vaihtuivat siis vuonna 2000 Oy Petitra Ltd:ksi. Yritystoiminta oli laajentunut ja pyöritin samanaikaisesti myös yhdessä sisareni kanssa 9.9.1999 perustettua vohvelibisnesyritystä Atimaa-tuotanto Oy:tä (tästä on erillinen tarina sivustossa). Tämän bisneksen kariutuessa joiden vuosien kuluttua siirsin Petitran liiketoiminnan Atimaalle tappioiden hyödyntämiseksi ja Petitraan jäi ohjelmistoliiketoiminta. Mikäänhän ei ole yritystoiminnan stabiilia ja niinpä Atimaan liiketoiminta jouduttiin myöhemmin ajamaan alas asiakkaan yrityskauppojen myötä. Samoihin aikoihin sisko luopui osuudestaan Atimaahan ja tästä yrityksestä tuli 100% omistamani holding-yritys, joka yhdessä Petitran kanssa muodosti konsernin. Petitra otti aiemman aputoiminimensä Jelou päätoiminimeksi vuonna 2020. Näin Petitra nimi oli jälleen vapaa.

Mikä motivoi juuri nyt vaihtamaan Atimaan toiminimen Petitraan?
Nyt oli oikea aika. Olen luopumassa tytäryhtiön omistuksesta ja kehitän parhaillaan uutta aiempaa liiketoimintaakin tukevaa liiketoimintakonseptia. Työnimenä on tällä hetkellä ”talousvirittämö”, mutta ehkä ideoin myöhemmin vielä kuvaavampaa terminologiaa. Samalla siirryn yksinyrittäjäksi ja tähän tilanteeseen tuo nimi Petitra on mielestäni erittäin osuva: petit on edelleenkin pieni ja RA tulee lyhenteenä nimestäni – vapaasti suomennettuna siis nimi on ”pieni Riitta Ahonen”. Tuleva liiketoiminta rakentuu ammattitaitoni ja persoonani ympärille, joten mikä voisikaan olla parempi brändi-nimi. Nimellä on kanssani jo 23 vuotias historia.

”Kerran yrittäjä – aina yrittäjä”
On mahdotonta lopettaa aivotoimintaa – ja mikä olisikaan parempaa dementian torjuntaa kuin yritystoiminnan pyörittäminen. Uuden logon käsittely on vielä työn alla, mutta ohessa maistiainen tulevasta. Kerron lähiaikoina tarkemmin tulevasta liiketoiminnastani.