Mitä on terve elämä?
Minulle se on ennen kaikkea jaksamista, fyysistä selviytymistä arjen tuomista haasteista. Ja kun ikää karttuu, tulee merkitykselliseksi varautua terveeseen vanhuuteen.
Vuosien varrella olen kohdannut monia fyysisiä ja henkisiä haasteita. Nämä ns. syövät naista. Oli haastavaa opetella kahden polvileikkauksen jälkeen kävelemään. Oli vielä tätäkin haastavampaa opetella kävelemään suoraan ja sopeutus osittaiseen tasapainoelimen toimintakyvyn menetykseen. Vatsaleikkauksen jälkeen edessä oli kokonaan uudenlaisten ruokailutapojen opetellu. Leikkauksissa ja sairauksissa kunto väkisinkin rapistuu, mieli on matalalla ja negatiiviseen kierteeseen on syvät lähtökupat. Usko omiin mahdollisuuksiin alkaa horjua.
Päätin reilu vuosi sitten, että NYT on joko aika jäädä lepäämään ja odottelemaan tulevaa kuolemaa TAI on ryhdyttävä agressiivisesti panostamaan kehon hyvinvointiin. Valitsin jälkimmäisen ja hankin itselleni avuksi fyisoterapeuttisen valmentajan – tsempparin ja oppaan kohti parempaa minua.
Teimme yhdessä pitkän tähtäimen suunnitelman hyvinvointini parantamiseksi. Avaimena oli voimatreeni ja tavoitteena saada takaisin menetetty lihasmassa.
Käytännössä tämä edellytti 2-3 käyntiä kuntosalilla viikottain ja minulle yksilöllisesti laadittujen treeni-ohjemien läpkäyntiä aluksi ohjaajan kanssa ja tämän jälkeen itsenäisesti.
Ymmärin pikkuhiljaa, että treenaamisella ja treenaamisella on eroa. Lihasvoiman kasvattamiseksi olennaista ei ole maksimaalinen treenaaminen – siis otsa hiessä päivittäin treenaaminen ja jatkuva painojen lisääminen. Toki painojen lisäystäkin tarvitaan lihasten kehittyessä. Tätäkin tärkeämpää on kuitenkin vaihtelu ja systemaattisuus. Tästä johtuen tein joka viikko vähintäänkin kahta eri treenisarjaa. Välillä viikko-ohjelmassa oli lyhyitä sarjoja lähes maksimipainoilla, jolloin lihas väsyy melko nopeasti. Välillä taas tein pidempiä sarjoja alhaisemmilla painoilla.
Toinen merkittävä ymmärrykseni muodostui sen suhteen, että esim. käsille tarvitaan monipuolista liikerataa: yläviistosta, alaviistosta, suoraan edestä, suoraan ylhäälä alas ja vastaavasti ylös vetona.
Kolmas ymmärrykseni oli lihasten ja nivelten huollon tarve. Pelkästään treenaamalla lihas ei kerry. Tämän tietenkin koin kantapään kautta – kuinkas muuten. Vaikka minulle oli laadittu palauttavaa kunoilua, se tahtoi unohtua. Niinpä käännyin jälleen ammattilaisen puoleen eli hakeuduin hierontaan.
Vuoden treenaamisen jälkeen huomasin ylläittäin, ett jotain täysin perustavanlaatuista oli tapahtunut. En osannut suoraan sanoittaa mitä, mutta tunsin kehossani, että olin saavuttabut jotain: jaksaminen ja liikkuminen oli helpompaa, tasapainon ylläpito samoin ja nukuin aiempaa paremmin.
Kesä 2024
Kesä 2022
Saavutuksiani lyhyesti:
– Luulin, että en enää koskaan voi mennä polvieni varaan leikkauksen jälkeen: ei pidä paikkaansa! PT:n ohjauksessa voitin pelkoni ja menin toispolviseisontaan ja kuinkas ollakkaan – nyt tämä on aivan lemppariasentoni ja venyttää mukavasti myöskin lonkankoukistajia.
– Aikanaan jouduin lopttamaan lempiharrastukseni eli spinning-tunnit, kun nivelrikon aiheuttama kipu muuttui sitämättömäksi spinning-maratoonissa. Nyt olen palannut spinning-tunneille vähintään kerran viikossa ja nautin näistä suunnattumasti. Ensimmäisellä kerralla tuli aivan kyynel silmään mielihyvän vuoksi: minä pystyn, minä kykenen!
– Ehkä merkittävintä: olen löytänyt kuntoilun ilon ja osaan itse tunnistaa kehoni tarpeita ja reagoida niihin niin, ettei ylitsepääsemättömiä ongelmia muodostuisi.