Merihaka – uusi kotimme

Muutimme Merihakaan maaliskuussa 2023

Merihaka (ruots. Havshagen) on kerrostalovaltainen asuinalue meren rannalla Helsingin kantakaupungissa. Se kuuluu Sörnäisten kaupunginosaan Vilhonvuoren osa-alueelle. Usein se mielletään kuitenkin omaksi kaupunginosakseen erillisen sijaintinsa ja yhtenäisen betonibrutalistisen tyylinsä vuoksi.[1][2] Merihaka sijaitsee merenrannan sekä Hakaniemen sillan ja Sörnäisten rantatien välisellä alueella.” lähde Wikipedia

Alue on rakennettu pääosin 70-luvulla ja muodostuu kasasta betonikerrostaloja. Alue tuntui heti kotoisalta – ehkä se johtuu siitä, että olen kotoisin Kouvolasta, joka on kuuluisa harmaasta ilmeestään.

Kokosin pienen kuvakollaasin alueesta. Oheinen kuva (oikealla) tuntuu ainakin minun mielestäni eurooppalaiselta kalastajakylältä – pikemminkin kuin urbaanilta betoniviidakolta. Mielestäni alue on viihtyisä ja rauhallinen. Alueella ei ole läpikulkuliikennettä. Kaikki tiet päättyvät umpikujaan/ merenrantaan. Alueella kaksi merkittävintä katseenvangitsijaa ovat Kruunuhaan sillat -työmaa ja Hanasaaren voimalaitos. Jälkimmäinen näkyy minunkin ikkunastani avautuvasta merinäköalasta. Seurasinkin ahkerasti hiilikasojen poistoa alueelta. Voimalaitos meni kiinni keväällä ja hiilikasoja kuskattiin pois pikkuhiljaa. Alueen tulevasta käytöstä on ristiriitaisia tietoja. Yksi on kuitenkin varmaa: maa-alue on jokseenkin saastunutta ja kaipaa uudistamista ennen uusiokäyttöä.

Papun kanssa nautimme päivittäin kävelyretkistä ihanalla rantabulevardistamme – kunnes hanhet valtasivat alueen. Nytkin toki teemme kävelyretkiä alueella, mutta enää se ei ole kakkaläjistä johtuen yhtä nautinnollista.