Atimaa

eli tarinan domainin taakaa 😉

Atimaa – tarkemmin Atimaa-tuotanto Oy – on 9.9.1999 perustettu yritys. Perustin yrityksen yhdessä sisareni kanssa ja tavoitteena oli maailmanvalloitus. Meillä oli mahtava liikeidea. Yrityksen perustamispäivämäärä valikoitui toisaalta siksi, että se yksinkertaisesti osui perustamisajankohtaan ja toisaalta siksi, että kiinalaisen kalenterin mukaan päivämäärä symboloi yritykselle menestystä.
No, uskomuksiin ei kannata yritystoimintaa rakentaa..

Itse yrityksen nimi vie perustamisidean juurille eli Kainuuseen. Sana atima merkitsee sukulaisvierasta. Atimaa sanalla puolestaan on yhteys kainuulaiseen pyyntöön ”tuuttako atimaan” – tämä voidaan esittää tuttavallisesti, kun halutaan kutsua kohdetta vierailulle. Atimaa-tuotanto on siis johdannainen edellä mainituista ja voisi siis vapaasti tulkittuna olla tuttavallista tuotantoa 😉

Atimaa-tuotanto alkuperäisessä muodossaan oli ruisvohveleiden eli syötävien astioiden tuotantoyritys. Tuote oli innovatiivinen ja sille saattaisi nykyisin olla hyvätkin markkinat. Ongelmana kuitenkin oli, että emme saaneet kohtuullisessa ajassa tuotantoa riittävän laajassa mittasuhteessa käyntiin, jotta yritystoiminta olisi ollut kannattavaa. Asiaa sen enempää kaunistelematta; teimme laiteinvestoinnin suomalaiselta insinööritoimistolta, joka väitti, että tarvittavaa tuotantolaitetta ei ole saatavilla, vaan se täytyy rakenttaa. Tämä osoittautui myöhemmin vääräksi väittämäksi: laitteita olisi saatavilla useampiakin Euroopan markkinoilla (tämä selvisi meille jälkikäteen). Samoin lopulta laite osoittautui käyttökelvottomaksi. Oikeuttahan asian tiimoilta käytiin – ja me voitimme. Tästä ei ollut meille kuitenkaan hyötyä, koska syytettynä ollut yhteistyökumppani haki itsensä konkurssiin ja jatkoi toimintaa uudessa yrityksessä – vieläpä jopa samalla nimellä. Emme koskaan saaneet takaisin koneesta maksamaamme 50%:a kauppahinnasta. Sen sijaan meille jäi maksettavaksi ottamamme investointilaina.

Tarina sai kuitenkin onnellisen lopun: pari vuotta asiaa harmiteltuamme, lopetimme ruisvohveleiden valmistuksen ja vaihdoimme toimialaa. Saimme asiakkaaksi yritystoimintaa laajentavan yrityksen, jolle myimme mm. ulkoistettuja palkkahallinnon palveluita. Näin pystyimme hyödyntämään aiheutuneet tappiot – ja elämä sekä liiketoiminta jatkuivat.

Vuosia myöhemmin sisko jäi eläkkeelle ja minä järjestelin yritystoimintani uusiksi. Atimaa-tuotanto Oy jäi minulle ns. holding-yritykseksi. Vuoden 2022 alusta oivalsin, että yrityksen nimi – Atimaa -sopii mainiosti kirjoittaja-sivustoni nimeksi.
Tervetuloa siis Atimaan!

.. historian havinaa..

Perusidea ”Kuikanpesä” yritystoiminnalle oli kieltämättä hyvä ja osui juuri oikeaan aikaan. Tuote sai ennalta aavistamatonta markkinaimua voitettuaan Vuoden tähtituote -palkinnon vuonna 2000. Lisäksi oli millenium vuosi. Vuosi, jolloin odotettiin jotain uutta ja ihmeellistä ja sitä kyseinen tuote todellakin oli.

Yrityksen tuotanto oli aluksi käsityön varassa, joten oli melko mahdotonta päästä massatuotantoon ja kohtuullisiin tuotantokustannuksiin. Tämä olisi ehdottomasti edellyttänyt tuotantolaitteistoa, jolla tuote olisi voitu valmistaa sarjatuotantona. Tässä ei kuitenkaan edellä mainitusta syystä onnistuttu. Nyt tiedossa on parikin Eurooppalaista laitevalmistajaa, mutta uuden tuotannon käynnistämiseksi kaivattaisiin uusia innokkaita yrittäjiä.

Tuolloin, vuonna 2000, ruis oli trendikästä. Tällä hetkellä kaura on tehnyt uuden tulemisen, joten ehkä tässäkin olisi uuden tuotekehityksen paikka. Jos vastaavaa astiaa haluttaisiin saada markkinoille.