ENE eli VLCD-dieetti

Aloitin VLCD-dieetin 2.2.2022. VLCD on Very Low Calory Diet – suomalaisittain ENE eli Erittäin NiukkaEnerginen -dieetti. Tavoitteena tällaisella dieetillä on aina raju painonpudotus lyhyessä ajassa. Tällaisen dieetin on todettu pienentävän vatsalaukkua sekä mahdollisesti myös muita sisäelimiä.
Tämä auttaa sopeutumista niukkaan ruokavalioon; muutaman ENE-päivän jälkeen ei enää tunne nälkä.

Kuvassa minun päivän ateriani:
– Naturdietin Mokka 150 kcal
– Express Diet aamupuuro 160 kcal
– Express Diet porokeitto 136 kcal
– edellisiin lisäkuitu 2tl n. 4kcal yht
– lisäksi 100g broileria 121 kcal
– porkkanoita 250g 70 kcal
– muita vihanneksia 250g 70 kcal
– 2 kp kahvia kauramaidolla 30 kcal
– vaihtoehtoisesti Nutrilett pirtelö tai Express Diet patukka 100-150 kcal

tavoitteena 800 – 850 kcal/ päivä

Aloitin ENE:ilyn tottakai Terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa. Sain perusteelliset ohjeet ravintoterapeutilta. Vaikka päivän energiansaanti on niukkaa, täytyy minun päivittäin kuitenkin huolehtia siitä, että ”ruokailu” on säännöllistä. Etenkin nesteen – mielellään veden – juonti on oltava riittävää, ettei kroppa kuivu.

Minun tavoitteeni

Minun tavoitteeni on luonnollisesti pudottaa painoa. Kun joulukuussa tapasin ravintoterapeutin ensimmäistä kertaa, asetettiin tavoitteeksi noin 8 kiloa: siis joulukuusta helmikuun loppuun. Aluksi ”harjoittelin” siirtymistä ENE-ruokavalioon. Lisäsin arkiliikuntaa ja vähensin kaloreita. Helmikuun 2. päivä siirryin kokonaan ENE:een ja tätä kestää tosiaan viisi viikkoa. Tällä hetkellä vaaka ajoittain väittää, että olen pudottanut viitisen kiloa joulukuusta ja ajoittain antaa pari kiloa lupaavampia tuloksia. Tänään olen ENE-matkan puolivälissä. Kun 1000 kcal vajauksella viikossa pitäisi pudota kilo, uskoisin, että pääsen asetettuun tavoitteeseen.

Liikunnan kannalta alhainen energiansaanti on haastavaa. Luovuin spinningistä väliaikaisesti. Kuntosalilla olo on todella hutera. Lihakseni tuntuvat olevan aivan veltot. Jos ei liikuntaharrastuksia huomioida, niin päivisin olen kuitenkin melko virkeä ja ajatus tuntuu juoksevan ihan kivasti. Tosin itsehän en huomaisi, jos järki ei kulkisi 😉
En uskalla suositella ENE:ilyä kenellekään. Omatoimisesti toteutettuna suositus on maksimissaan 2 viikkoa. Sen sijaan, jos ylipainoa on paljon – kuten minulla – vähäkalorinen ruokavalio lyhytaikaisena voi olla hyvä startti painonpudotukseen.

ENE:ilyn jälkeen jatkan vielä rankempaan toimenpiteeseen: minulle tehdään bypass eli vatsan ohitus leikkaus, mitä myös lihavuusleikkaukseksi kutsutaan. Toimenpide on radikaali, mutta käytännön toteutuksena melko kivuton. Leikkaus kestää vain noin tunnin ja se tehdään tähystyksellä. Nukutuksen vuoksi vietän kuitenkin yön sairaalassa, mutta kotiudun jo seuraavana päivänä. Kerron kokemuksistani lisää toimenpiteen jälkeen: oliko toimenpide tosiaan niin vaivaton kuin nyt luulen.

Painonhallintaan on kehitetty upeita tukipalveluita. Mikäli olet kiinnostunut painonpudotuksesta, kannattaa tutustua Painonhallintatalon palveluihin. Sinne on koottu kaikki mahdollinen tieto terveellisestä painonpudotuksesta. Saat tietoa omatoimisesta painonpudotuksesta sekä halutessasi tukea omaan prosessiisi ammattilaisilta. Perustieto sivustossa on ilmaista.